Blogg? Hva er det?

Blogg? Hva er det?

Hei!

For å presentere oppgaven til blogginnlegget litt kjapt vil jeg bare si at nå skal jeg skrive om hva en blogg er. Dette blir vel et litt lengre innlegg enn vanlig, og er mest for spesielt interesserte.

Hva er blogg?
For en stund siden hadde vi en forelesning om hva blogging faktisk er. Hvis man ser overfladisk på det, så er kanskje det eneste man ser mennesker, spesielt unge jenter, som blogger om seg selv og sine liv. Men blogging er faktisk mye mer enn det. Det finnes mange forskjellige blogger, fagblogger, amatørblogger, politiske blogger, profesjonelle blogger bare for å nevne noen.

Blogging er idag blitt et sosialt medium. Det er også en massekommunikasjon, altså det når ut til et stort publikum som også har mulighet for å komme med tilbakemelding. Man kan også lenke til andres blogger, og ha en stor gruppediskusjon. Jeg syns selv at blogging er bygd opp av prosessmodellen.


Foto: meg selv, redigert i Adobe Photoshop CS5. Avbildet: Joseph Neyland.

Men hva er egentlig en blogg? I grove trekk kan en blogg defineres som en web-logg, altså en logg som skrives på internett, åpen for en hver. Du kan altså være redaktør for en internett side, og fremme hva enn du måtte ønske å opplyse om. Det er for det meste forskjellige ting som karakteriserer en blogg, avhengig av hvilken sjanger din blogg er. Men det er også noen fellestrekk uavhengig av sjangeren.

Fellestrekk for blogger
Mulighet for tilbakemelding
, kommentarfeltet kan sette igang en gruppediskusjon over forskjellige temaer, oftest om hva selve blogginnlegget handler om, men alle klarer ikke å holde seg saklig.
Lenking, man kan finne fram til utallige ting ved hjelp av lenker og pekere. Det kan føre det fra A helt til Å uten at du egentlig har oppfattet prosessen. Det kan altså være en avsporing, noe som kanskje ikke er er stor fordel for den originale bloggen man var på. Men en god fordel for leseren selv.
Abonnere på innlegg, du kan få beskjed hver gang en blogg har et nytt innlegg, og dermed lettere holder styr på alt du vil få med deg.
Bilder, er ikke noe som kjennetegner en hver blogg, men de bloggene som er mest lest har bilder med i innleggene sine. Tror personlig ikke at det finnes en seriøs blogg uten noen bilder.


Foto: meg selv, redigert i Adobe Photoshop CS5. Avbildet: Rebekka Isehaug.

Hva er hensikten med blogging, hvorfor gjør vi det?
I mitt tilfelle blogger jeg fordi det er en rullerende, obligatorisk oppgave for faget prosjekt til fordypning som jeg har på skolen. Men hvis vi tar en titt på disse bloggerene vi finner på topplisten, er kanskje hensikten med å blogge det å få mest mulig publisitet og oppmerksomhet, kanskje til og med tjene penger? Andre blogger, mer faglig relaterte og ikke en typisk dagbok blogg, blogger kanskje for å øke bevissthet rundt et viktig tema som kanskje ikke får nok publisitet fra før av.

Det finnes også blogger som blander temaer, og dermed har en personlig og en blogg som tar opp viktige temaer. Et eksempel på dette kan være Lars Tangen sin blogg som før var en rosablogg, men som han nå poster innlegg skrevet av andre for å prøve å gjøre temaene mindre tabu, som feks. det å bli voldtatt, mobbet, utsatt for rasisme osv. Samtidig som han tar vare på sine gamle verdier, om det går an å si. Besøk gjerne den "nye" bloggen hans, som han selv kaller Lars 2.0, ved å trykke på navnet hans.


Foto: meg selv, redigert i Adobe Photoshop CS5. Avbildet: Lisa Rise.

Sponsing, en positiv eller negativ side?
Som sagt er det forskjellig fra person til person hva som faktisk definerer en blogg. Nå som fenomenet har blitt så utbredt kommer bedrifter til syne å prøver å fremme sine produkter gjerne på unge jenters blogger, i bytte mot penger, eller gratis produkter vel og merke. Et par eksempler på dette kan være Julia Nyland, Voe og Annais sine blogger, såkalte rosabloggere. En stor diskusjon rundt dette er om det er etisk uriktig å ikke opplyse om hva de får for å skrive produktanmeldelser på bloggene sine. Mange lesere oppfatter dermed situasjonen som at de har blitt lurt, og ikke kan stole på at det er deres ærlige meninger som kommer på bordet.

Sponsing kan derfor være både positivt og negativt. Positivt fordi bloggeren får gratis produkter og kan opplyse om dette produktet er verdt å bruke penger på eller ikke. Negativt om det ikke opplyses at produktet er mottatt i bytte mot publisitet for bedriften, og dette senere kommer fram, og dermed kan lesere få misstillit til bloggeren.

Misforståelser og negativ respons
Og når jeg først er inne på disse toppbloggerne kan jeg nevne at Voe har sluttet å blogge, grunnet anonym drittslenging i kommentarfeltet. Så blogging bærer ikke bare med seg frynsegoder og positive ting. Det kan være hardt for folk å blottlegge seg på internett. Og disse personlige og/eller motebloggene er de mest populære og har flest lesere, og har dermed en større sjanse for å få negativ respons som går rett på dem selv som person, ettersom de omtrent aldri kommer med noe faglig innhold i innleggene sine.


Foto: meg selv, redigert i Adobe Photoshop CS5. Avbildet: Silje Lockert.

Men uansett om det er en fagblogg eller en personlig blogg kommer det til å være folk som prøver å ødelegge for andre, eller slenge med leppa ofte uten grunn. Man vet jo aldri hvordan leseren oppfatter budskapet ditt. Alt formulerer seg ikke like godt svart på hvitt som det gjør i hodet. Så hva er det egentlig som driver folk til å blogge? Personlig tror ikke jeg det er noe fasit svar, men at det varierer fra person til person, og fra tema til tema.

Hva tror du det er som driver majoriteten til å blogge?


5 kommentarer

Rebekka

17.feb.2011 kl.18:34

Ida, du er så flink! Fine bilder du bruke også :)

sunniva

17.feb.2011 kl.23:29

vet ikke

Mamma

19.feb.2011 kl.14:05

Flott gjennomført oppgave Ida-Helen:)

Stolt av deg <3

Silje helen Lockert

17.mar.2011 kl.14:31

Der er jo jeg også! Klem

idaenn

28.mar.2011 kl.23:05

Tusen takk dere!

Seff er du der silje <3

Skriv en ny kommentar

hits